4 Kasım 2017 Cumartesi

MADDE 1: TOPLU TAŞIMA



03.11.2017 Milliyet - Ankara Gazetesi

Yanlış bir dilden anlatmaya çalışıyor olabiliriz. Başkentlinin toplu taşıma ihtiyacı ve sorunları, karşılık bulmuyor ilgilisi tarafında. Topyekün çözüm yerine günübirlik çözümlerle bazen işleyen de bozularak yeni sorunlar ekleniyor, üzerine bizim gibi konuya kafayı takmışlara dudağa götürülen parmak gösteriliyor. Susunca da bir şey olmuyor ki. Hangi dilde ifade etmek gerekiyor acaba? İşaret diliyle mi?

Aslında bir ayı geçkin süredir sorun tekrar nüksetmiş, metroda zaten uzun olan sefer aralıkları daha da uzayarak yığılmalara neden olmaya başlamıştı. Sıklaşan arızalar da eklendi mi yığılma nedenlerine. Özellikle işe gidiş-geliş saatlerinde, konserve kutusuna gönüllü giren sardalyeler halinde bu aralar vatandaş.
Ankara Metrosu işe ve eve geç kalma günlerinden!
Aynen devam ediyor
Aynı metro hattı üzerinde 2 kez inip binmek zorunda kalmak..
Metroyla bağlantılı ring hatlarının aksaması ya da eksik olması..
Bir yerin otobüsünü eksiltip başka bir yerin sorununu çözme çabası..
Toplu taşımanın hiç uğramadığı bölgelerde vatandaşın kendince çözümler araması..
Öğrencileri daha uzun ve masraflı yoldan götürüp, uzun kuyruklarda bekletmeler..
Bunların birkaçının birleşimi nedeniyle Keçiören metrosunun olması gereken yolcu kapasitesine ulaşamaması..
Olduğu gibi devam ediyor.


Belediyenin kendi internet sayfalarında yer alan verileri değerlendirdik, uzmanlara danıştık, görüş ve önerilerini paylaştık, bir şey değişmedi. Şehrin çok gerisinde kalan ulaşım ağı içinde debelenmeye devam ediyor başkent. Bu arada özel toplu taşıma araçlarının belediyenin toplu taşıma araçlarından fazla yolcu taşıma kabiliyeti gelişirken özel araç kullanımındaki artış da devam ediyor.

Sığmıyor daha fazla
Yeni yollar açmak, olanları genişletmek, battı-çıktı, kavşaklar yapmak çözüm olmuyor bir türlü. Önce toplu taşımayı çözmeyi denemiyoruz nedense. Toplu taşıma planları, en geriden geliyor başkentin gündeminde. Oysa her yıl Polatlı kadar nüfus ekleniyor Ankara’ya ve erteledikçe karmaşıklaşıyor sorun.
Okuyacağına bekleyen gençlik

Dahası, yeni sanayi yatırımlarının merkezi olacak Ankara. Altyapı ve ulaşım planlaması ya da uygulamaları için geç bile kaldık. Her ikisi de belediyenin bir numaralı gündemidir ancak bize göre toplu taşıma, şu anda başkentin en öne çıkan başlığı olmuştur sıralamada. Çünkü var olan nüfus, olan ağın içine sığmıyor daha fazla. 

 Dilde tüy, kalemde mürekkep bitiren konuyla ilgli birkaç yazımız:
http://aliinandim.blogspot.com.tr/2017/05/egoya-kolay-sorular.html
http://aliinandim.blogspot.com.tr/2017/03/egonun-aciklamalari-yanitlarimiz.html
http://aliinandim.blogspot.com.tr/2017/07/hani-yalandi.html

Hiç yorum yok: